Gynekologisk undersøkelse

Fra JournalWiki
Revisjon per 8. feb. 2014 kl. 14:14 av Arne (diskusjon)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Gå til: navigasjon, søk

Gynekologisk undersøkelse (GU) er undersøkelse av kvinnelige genitalia og utføres normalt i gynekologisk stol med benholdere, og med assistent (av hensyn til både pasienten og legen). Tilstedeværelsen av en medhjelper bidrar til å nøytralisere det "pinlige" ved å blottstille seg nedentil. For legen er gir det også trygghet for at man unngår uberettigede anklager om uprofesjonell opptreden.

Indikasjoner:

  • kontaktårsak: plager i genitalia
  • uspesifikke symptomer i nedre abdomen
  • andre indikasjoner

NB: Gynekologisk undersøkelse vil normalt ikke være en del av en standard innkomstjournal, men bør utføres når det foreligger indikasjon for det.

Video som demonstrerer gynekologisk undersøkelse

Denne videoen brukes i det frivillige kurset i gynekologisk undersøkelse på Ferdighetssenteret i 9. semester på medisinstudiet ved Universitetet i Oslo. Foto og redigering: Christian Nissen, Foto- & videotjenesten UiO. Voiceover: Maria Goretti Bernardi. Manus og regi: Kaveh Rashidi. Produsent og opphavsrett: Ferdighetssenteret, Universitetet i Oslo, 2011.

Eksempel på normalfunn ved gynekologisk undersøkelse

GU: Vulva, vagina, portio upåfallende. Frie adnexa. Ikke ruggeøm uterus. Normalt utseende på utflod, ingen lukt. Ikke blod.